Saturday, February 15, 2014

VIATA FARA CHIMICALE

In ultimii ani, cuvantul chimicale a capatat un renume infam. Este indeajuns sa auzim ca un produs contine chimicale, ca sa ne dam seama ca este nesanatos. Pana la urma aceste chimicale se gasesc peste tot in jurul nostru. Important este insa sa facem diferenta intre acele chimicale sanatoase, naturale si cele facute de mana omului care in mare parte sunt daunatoare sanatatii.
Majoritatea dintre aceste chimicale facute de mana omului sunt de fapt petrochimicale ceea ce inseamna ca sunt un rezultat al industriei petrochimice, adica sunt create din petrol. Iar scopul lor nu este nici pe departe de a imbunatatii viata oamenilor ci mai de graba de a se asigura de profiturile marilor companii.
Astfel, aceste substante sunt folosite pentru a asigura o viata cat mai lunga a unor produse, sau o mai mare stabilitate, rentabilitate, durabilitate, eficienta etc. Si daca ne gandim numai la cele mai cunoscute: pesticide, ierbicide, fungicide, ingrasaminte chimice, detergenti, conservanti, aditivi, e-uri, arome, parfumuri, produse de ingrijire corporala, etc., ne dam seama de importanta acestora pentru unii si de pericolul pe care il prezinta pentru toti.
In acest moment mai mult de 300.000 de astfel chimicale sunt folosite numai in Europa. Dintre acestea 300 de chimicale s-au gasit in corpul oamenilor. Nici nu avem idee exact de felul in care aceste chimicale afecteaza sanatatea atat a oamenilor, a animalelor, a plantelor, a insectelor, chiar a planetei.

Societatea noastra moderna este plina de aceste chimicale; este dependenta de ele. De la formula pentru bebelusi pana la calculatoare si sticle de plastic, suntem inconjurati de aceste substante.

Si mai rau este faptul ca dintre cele mai folosite chimicale numai 14% prezinta date necesare pentru a se face o evaluare minima a periculozitatii lor.
Exista in acest moment 3 categorii mari de astfel de chimicale in functie de felul in care ne afecteaza sanatatea:
  1. Chimicale care odata ajunse in organismul uman , este foarte greu sa iasa afara si raman in corp zeci de ani de zile
  2. Chimicale care ne afecteaza sistemul endocrin
  3. Chimicale care cauzeza cancerul, infertilitatea si deteriorarea ADN-ului.
Multe dintre aceste chimicale ajung eventual in rauri, oceane sau in atmosfera. Acestea pot strabate distante vaste astfel ca nici un colt al planetei nu mai poate fi in siguranta.
In zona Arctica s-au gasit, in sangele animalelor si al oamenilor, nivele incredibile de chimicale deosebit de periculoase pentru sanatate. De fapt un grup de cercetatori norvegieni a descoperit recent ca ursul polar are cel mai ridicat nivel de chimicale in organism.
Africa este de asemenea sub pericolul acestor substante facute de om. In jur de 50.000 de tone de pesticide nefolosite si nedorite polueaza in fiecare an pamantul si apele continentului African contribuind astfel din plin la distrugerea sanatatii oamenilor dar si a restului de vietuitoare.
Intre 1930 si 2000, productia globala de chimicale facute de mana omului a crescut de la 1 milion la 400 de milioane de tone in fiecare an.
Din anul 2007 a inceput sa se dea o mai mare importanta acestor substante periculoase mai ales in urma sesizarilor facute de diferite organizatii non-profit. Si astfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a a tras un semnal de alarma puternic pentru o serie de chimicale ce se regasesc in casa oricariu om si care sunt deosebit de periculoase pentru sanatate.
Ce este de facut!
Este clar ca nu putem face nimic impotriva celor care fabrica aceste substante periculoase. Insa ceea ce poate face fiecare individ este sa caute produse care sa nu include aceste adevarate bombe pentru sanatatea noastra. Desi poate la prima privire acest lucru pare greu, este bine de stiut ca in ultimii ani o noua revolutie a inceput.

No comments:

Post a Comment